tiistai 29. heinäkuuta 2008

Ilta-Sanomat ei osaa

STT uutisoi seuraavasti:
Huono sää pienentänee peltokasvien kokonaissatoa
Peltokasvien hehtaarisadot ovat selvästi viime vuotta pienempiä, ennakoi maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskus Tike.

Viljakasveja on viljelyssä yli 100 000 hehtaaria viime kesää enemmän kesannointivelvoitteen poistumisen johdosta. Tästä huolimatta viljan kokonaissato näyttää jäävän viime vuotta pienemmäksi.

Syynä heikompaan satoon on ennen kaikkea oikullinen sää. Viljojen orastumista heikensi toukokuussa keskimääräistä kylmempi ja kuivempi sää. Kesäkuu jatkui viileänä, mutta kuivuus vaihtui runsaisiin sateisiin. Myös heinäkuun alkuviikkojen sateet heikensivät sato-odotuksia.
jatkuu alla

Tike ennustaa vehnäsadon pienenevän liki kymmenyksen. Myös ruissato jää mahdollisesti lähes kolmanneksen viime vuotta pienemmäksi.

Sen sijaan kauran ja ohran kokonaissadot ovat lisääntyneen viljelyalan johdosta arviolta yhtä suuria kuin viime syksynä.

Rypsin hehtaarisato on poikkeuksellisesti parempi kuin viime vuonna.

Arviot perustuvat paikallisten ProAgrian Maaseutukeskusten omilta alueiltaan heinäkuun puolivälissä antamiin tietoihin.Ilta-Sanomat keksi jutulle uuden otsikon "Maanviljelijän tilipussi pienenee", muut mediat ovat säilyttäneet STT:n otsikon. Jos viljan hinta olisi pysynyt ennallaan, niin tilipussin pieneminen pitäisi paikkaansa, mutta eikö viljan hinta ole noussut, kun kerran vähän väliä uutisoidaan elintarvikkeiden hintojen noususta. Ilta-Sanomat ei jutussaan tarjoa mitään lisäinfoa viljojen hinnoista, vaan väite esitetään ainoastaan otsikossa.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Hinta nousee koska sato on huono. Sato on huono tarkoittaa sitä että sitä on vähemmän kuin hyvänä aikana. Ja koska elantonsa pitää viljelijoiden saada nousee hinta. APINA!