maanantai 14. tammikuuta 2008

Silmälasien mainonta (Instrumentarium, Silmäasema, Cazze)

Kuluttajavirasto vaatii optikkoliikkeitä selventämään markkinointiaan. Kuluttajan pitäisi saada parempi käsitys siitä, paljonko ostos kokonaisuudessaan maksaa.

Ongelma on Kuluttajaviraston lakimiehen Mika Hakamäen mukaan se, että optikkoliikkeiden mainonta ei edistä kuluttajan käsitystä silmälasien hinnasta.

– Alan markkinointi on ollut perinteisesti tyyppiä ”toinen linssi nolla euroa” tai ”kaksi linssiä yhden hinnalla”.

Hakamäki korostaa, että sinänsä tällainen markkinointi on sallittua. Kuluttajalle pitäisi kuitenkin antaa tieto siitä, mitä vähintään joutuu maksamaan, jotta saa mainostetun edun.

– En muista, että juuri mistään mainoksesta olisi löytynyt ”alkaen”-hintaa tai hintahaarukkaa.

Hakamäen mukaan kerrottu hinta ei saisi olla mikään ääripää, vaan sellainen, mitä ihmiset keskimäärin käyttävät.

Taloussanomat (14.1.2008)

Itse ostin lasit viimeksi noin viisi vuotta sitten ongelma oli täysin sama. Mainokset olivat tyyliin yksi linssi kaupan päälle ja muuta vastaavaa kieroilua, että loppuhinta hämärtyisi, mutta kuluttaja lähtisi ostoksille. Hämmästyttää jälleen kerran Kuluttajaviraston hitaus. Lieköhän tilanne paranee kovin nopeasti, kun kommentit ovat tyyliä Edellytämme, että markkinointia muutetaan ja jos sitä ei tehdä, rankimmillaan se on markkinaoikeusasia. Mutta pyrimme välttämään sitä viimeiseen asti. Miksi sitä pitää välttää viimeiseen asti? Kieroilu on jatkunut ainakin kymmenen vuotta, joten tuntuu aika epärealistiselta, että optikkoliikkeiden mainonta saadaan asialliseksi ystävällisillä pyynnöillä.

Onneksi nykyään piilolinssit saa edullisesti tilattua netistä, niin ei ole niin suurta tarvetta silmälaseille nykyään.

1 kommentti:

katzoja kirjoitti...

Mitenkäs muuten on, onko lasit pakko ostaa jos niillä näkee huonosti. Liike epäonnistui linssien valinnassa ja lupasi korjata virheensä. Jos laseista ei sittenkään tule hyvät, joudunko silti maksamaan ne?